Noticias

Buscar noticia
7 de marzo de 2023

La vida de Neus Català llegará al cine esta primavera con la película "UN CEL DE PLOM (CENIZAS EN EL CIELO)"

poster poster
  • La ópera prima de Miquel Romans tendrá su première internacional en el BCN Film Fest el 22 de abril

 

 

 

La vida de Neus Català llegará al cine esta primavera con la película "UN CEL DE PLOM (CENIZAS EN EL CIELO)", una producción de Principal 2 Films y Comando de Gandulas AIE en coproducción con TV3, la participación de Aragón TV y el apoyo del ICEC. La historia de una de las últimas supervivientes del campo de exterminio de Ravensbrück, activista de la resistencia francesa y referente de la lucha antifascista, se estrenará en las salas el 28 de abril de la mano de Filmax, después de tener su première internacional en la Sección Oficial del Barcelona Film Fest el 22 de abril.

La ópera prima de Miquel Romans es una adaptación libre del libro homónimo de Carme Martí (Editorial Ámsterdam, 2012). Romans recrea los hechos reales narrados en uno de los episodios del libro: el retorno a casa de una joven Neus Català, interpretada por la actriz Nausicaa Bonnín (Tres días con la familiaLa luz de Elna), después de haber sido prisionera del ejército alemán y de hacer trabajos forzosos en una fábrica nazi en Checoslovaquia. Rachel Lascar (A través de mi ventana), Roger Batalla (Com si fos ahir), Iria de Rio (Visitante), Natalia Barrientos (Las del hockey), Paula Vélez (Pulseras rojas) y Laura Conejero (La Riera),  completan el reparto.

“Esta es una historia de superación, de ausencias y de lucha por la memoria, una historia de mujeres luchadoras y soñadoras. Neus murió en abril del 2019 a la edad de 103 años y esta película quiere ser un homenaje a su persona”, explica el director, que debuta en el largometraje de ficción.

Testimonio imborrable del siglo XX

Neus Català nació en 1915 en Guiamets. La guerra civil la sorprendió en su pueblo del Priorat, donde ya de adolescente había participado en una huelga en el campo por la igualdad de salarios de las jornaleras. Con la guerra marchó para defender la República como enfermera, y después de pasar la frontera a Francia con 180 niños y niñas de una de las colonias de Negrín, se incorporó a la Resistencia acompañada de su primer marido, el occitano Albert Roger. Detenida y torturada en la prisión de Limoges, fue deportada en 1944 en el campo de exterminio de mujeres de Ravensbrück. De allá fue trasladada al campo de trabajo de Holleischen, donde inició una lucha combativa.

La ópera prima de Miquel Romans tendrá su première internacional en el BCN Film Fest el 22 de abril.

 

Sinopsis:

En 1945, con la liberación de los campos nazis, Neus Català, joven republicana feminista, regresa a Francia después de haber sido encarcelada por el ejército alemán. Mientras recupera su vida en libertad, rememora los hechos vividos un año antes, cuando un grupo de mujeres saboteó la fábrica de producción de balas en la que los nazis las hacían trabajar, en Checoslovaquia. Fueron conocidas como El Comando de Gandulas. Pero la verdadera resistencia de Neus Català empieza ahora: la lucha por la memoria.

 

Filmax estrenará en cines "UN CEL DE PLOM (CENIZAS EN EL CIELO)" el 28 de abril, después de su presentación el BCN Film Festival

 

 

Síguenos en RRSS:

#UnCelDePlom #CenizasEnElCielo

Twitter Instagram | Facebook YouTube

 

******

La vida de Neus Català arribarà al cinema aquesta primavera amb la pel·lícula "UN CEL DE PLOM (CENIZAS EN EL CIELO)"

L’òpera prima de Miquel Romans tindrà la seva première internacional al BCN Film Fest el 22 d’abril

 

 

La vida de Neus Català arribarà al cinema aquesta primavera amb la pel·lícula "UN CEL DE PLOM", una producció de Principal 2 Films i Comando de Gandulas AIE en coproducció amb TV3, la participació d’Aragón TV i el suport de l'ICEC. La història d’una de les últimes supervivents del camp d’extermini de Ravensbrück, activista de la resistència francesa i referent de la lluita antifeixista, s’estrenarà a les sales el 28 d’abril de la mà de Filmax, després de tenir la seva première a la Secció oficial del Barcelona Film Fest el 22 d’abril.

L’òpera prima de Miquel Romans és una adaptació lliure del llibre homònim de Carme Martí (Editorial Amsterdam, 2012). Romans recrea els fets reals narrats en un dels episodis del llibre: el retorn a casa d’una jove Neus Català, interpretada per l’actriu Nausicaa Bonnín (Tres dies amb la famíliaLa llum d’Elna), després d'haver estat presonera per l'exèrcit alemany i de fer treballs forçats a una fàbrica nazi a Txecoslovàquia. Rachel Lascar (A través de mi ventana), Roger Batalla (Com si fos ahir), Iria del Rio (Visitant), Natalia Barrientos (Les de l’hoquei), Paula Vélez (Polseres vermelles) i Laura Conejero (La Riera),  completen el repartiment.

“Aquesta és una història de superació, d’absències i de lluita per la memòria, una història de dones lluitadores i somniadores. La Neus va morir l’abril del 2019 a l’edat de 103 anys i aquesta pel·lícula vol ser un homenatge a la seva persona”, explica el director, que debuta en el llargmetratge de ficció.

 

Testimoni inesborrable del segle XX

Neus Català va néixer el 1915 als Guiamets. La guerra civil la va agafar al seu poble del Priorat, on ja d'adolescent havia participat en una vaga al camp per la igualtat de salaris de les jornaleres. Amb la guerra va marxar per defensar la República com a infermera, i després de passar la frontera cap a França amb 180 nens i nenes d'una de les colònies de Negrín, es va incorporar a la Resistència acompanyada del seu primer marit, l'occità Albert Roger. Detinguda i torturada a la presó de Llemotges, va ser deportada el 1944 al camp d'extermini de dones de Ravensbrück. D’allà va ser traslladada al camp de treball d’Holleischen, on va iniciar una lluita combativa.

 

Sinopsi:

L’any 1945, amb l’alliberament dels camps nazis, Neus Català, jove republicana feminista, torna a França després d’haver estat empresonada per l’exèrcit alemany. Mentre recupera la seva vida en llibertat, rememora els fets viscuts un any abans, quan amb un grup de dones va sabotejar la fàbrica de producció de bales on els nazis les feien treballar, a Txecoslovàquia. Van ser conegudes com El Comando de les Gandules. Però la veritable resistència de la Neus Català tot just acaba de començar: la lluita per la memòria.

 

Filmax estrenarà als cinemes "UN CEL DE PLOM" el 28 d’abril, després de la seva presentació al BCN Film Festival

 

 

Segueix-nos a les XXSS:

#UnCelDePlom

Twitter | Facebook | Instagram | YouTube

news photo

Buscar

Buscar